UDAVSKÉ: Počas festivalu duchovnej piesne požehnajú aj obnovený kultúrny dom

23.10.2010 Prešov

Udavské 23. októbra (TASR) - V troch rovinách - duchovnej, kultúrnej i odbornej - je koncipovaný program podujatia 2. Gorazdova duchovná pieseň, ktoré sa bude konať v nedeľu 24. októbra v obci Udavské, okres Humenné.
Festival sakrálnej piesne organizuje Národné osvetové centrum, Spoločnosť svätého Gorazda, v spolupráci s ďalšími inštitúciami a miestnou samosprávou pri príležitosti Roka kresťanskej kultúry 2010 na Slovensku a požehnania Rímskokatolíckeho kultúrneho domu.
Autor projektu Miroslav Holečko informoval TASR, že podujatie je súčasťou 21. ročníka Svätogorazdovských dní a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005–2015. Duchovná časť festivalu sa začína o 10.30 h slávnostnou svätou omšou v Rímskokatolíckom kostole Najsvätejšej Trojice, počas ktorej vystúpi Rímskokatolícky zbor Udavčan. Program podujatia bude pokračovať o 15.00 h požehnaním Rímskokatolíckeho kultúrneho domu Udavské, ktoré vykoná košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.
Holečko konštatoval, že podobne ako vo väčšine obcí na Slovensku je kultúrny a spoločenský život aj v tejto obci od začiatkov spätý s pôsobením miestnych kňazov a učiteľov.
\"V roku 1918 prišiel do Udavského kňaz, kultúrny a osvetový dejateľ Štefan Hések. Za jeho pôsobenia, no najmä jeho pričinením sa v obci postavil nový kostol v neogotickom slohu, fara v tom istom štýle a rovnako aj rímskokatolícky kultúrny dom, ktorý 10. júla 1938 posvätil biskup Jozef Čársky, \" pripomína Holečko. Dodal, že po niekoľkých úpravách a predovšetkým tohoročnej modernizácii môže slúžiť tento kultúrny stánok obyvateľom obce aj v súčasnosti.
V jeho priestoroch okrem slávnostných príhovorov odznejú aj odborné príspevky na témy kresťanských tradícií. Podujatie vyvrcholí koncertom sakrálnych skladieb a hovoreného umeleckého slova, v ktorom sa predstavia Rímskokatolícky zbor Udavčan a Mužská spevácka skupina Udavčane, žiaci Cirkevnej spojenej školy sv. Cyrila a Metoda z Humenného.
 

Vyberte región

mark